• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

"Güzelçamlı Mübadele ve Yerel Tarih Kültür Derneği"mizin resmi kuruluşu tamamlanmıştır. Güzelçamlımıza hayırlı olsun.

  *   *   *   *   *   *

Derneğimizin web sitesi  www.guzelcamli.org erişime açılmıştır. Hayırlı olsun. Lütfen dostlarınıza sitemizi ziyaret etmelerini önerin. 

*   *   *   *   *

 

 

Derneğimizin faaliyetlerine ilgi duyanları, derneğimize üye olmaya bekliyoruz. irtibat . 0532 409 2678

*   *   *   *   *   *

Güzelçamlı'nın ve Güzelçamlı İnsanlarının  eski fotoğraflarının toplanmasında, bugüne ulaştırılmasında büyük emek ve gayretleri olan Stüdyo Dilek Sahibi Sezgin Tunçay'a sonsuz teşekkürlerimizi sunarız.

*   *   *   *   *   *

          Derneğimizin İkinci Olağan Genel Kurul toplantısı 21.05.2022 tarihinde saat 14:00 de Kuşadası Güzelçamlı Mahallesi, Özer Türk caddesi No.4/C Adresinde Hüseyin Aydın’a ait “Royal Kafe”de aşağıdaki gündeme göre, çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantı  29.05.2022 tarihinde aynı gündemle, aynı yer ve saatte yapılacaktır. Genel Kurul üyelerimize önemle duyurulur.

Gündem:

  1. Açılış ve Yoklama
  2. Divan Kurulunun Oluşturulması
  3. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın Okunuşu
  4. Yönetim Kurulu Faaliyet Raporunun Okunması ve Kabulü
  5. Denetleme Kurulu Raporunun Okunması ve Kabulü
  6. Gelir Gider Hesabı ve Tahmini Bütçenin Görüşülmesi ve Kabulü
  7. Yönetim Kurulu Başkanının Konuşması
  8. Dernek Organlarının Seçimi
  9. Dilek ve Temenniler
  10. Kapanış
Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)
28 ŞUBAT LEFTERE VE MÜBADELE ANMA GÜNÜ

MÜBADELE

28 Şubat tarihi Türkiye ve Yunanistan arasında 30 Ocak 1924 tarihinde yapılan Lozan Mübadele Anlaşmasına göre, Güzelçamlı Mübadil Muhacirlerin Türkiye Cumhuriyeti  tarafından Yunanistan’ın Leftere Köyünden getirilerek  Güzelçamlı’ya yerleştirildikleri tarihtir. Daha önce adı Rum Çanlı olan Güzelçamlı  Köyü 1922 yılında burada yaşayan Rum halkı tarafından terk edilmiş, köy 1924 yılı Şubat ayı sonlarına kadar boş kalmıştır. 28 şubat 1924 te buraya yerleşen Mübadil Muhacirler Köyümüzün adını Güzelçamlı olarak değiştirmişlerdir. Bunun için 28 Şubat Tarihi Güzelçamlı’nın Leftere ve Mübadele Anma Günü olarak Kutlanmaktadır.

Aslında Lozan Mübadelesi yaklaşık olarak 500 bini Türk 1.5 Milyonu Rum olan 2 milyona yakın insanı kapsayan bir nüfus değişimidir. Osmanlı imparatorluğunun Balkanları fethettikten sonra buraya yerleşen Türk Nüfusu bu coğrafyada yüzyıllar boyu Türk Kültürünü, dilini, dini ve inançlarını geleneklerini koruyarak bölgenin diğer Milletleri ve etnik gruplarıyla barış içinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti 1912 yılında, Balkan Savaşı sonrasında Rumeli'deki topraklarının neredeyse tamamına yakınını kaybederken geride, Osmanlı tebaasıyken bir anda başka bir devletin azınlık statüsündeki vatandaşları konumuna düşen yüz binlerce Müslüman Türk bırakmıştı. 1. ve 2. Balkan Savaşları ve 1.Dünya Savaşları ardından Balkanlarda hakim olan kaos durumu, politik istikrarsızlık ve otorite boşluğu, sonucu özellikle Türklere karşı baskılar artmış, tacizler ve saldırılar sonunda Türk Halkının mal ve can güvenliği kalmamıştır. Bu faaliyetler sonucunda, yüzyıllardır bir arada, hatta iç içe yaşayan bu iki toplum; Türkler ve Rumlar bir arada yaşayamayacak hale gelmiş, mübadele kaçınılmaz olmuştur.

Kendisi de Selanik doğumlu bir Rumelili olan ve hayatının büyük bir bölümünü bu coğrafyada geçirmiş olan  Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Balkanları Rumeliyi, bu bölgede yaşayan Türk Halkını ve yaşadıkları sıkıntıları çok iyi biliyordu. Ve yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında 30 Ocak 1924 tarihinde yapılan Lozan Mübadele Anlaşması ile Yunanistan’da yaşama şansları kalmayan Türk Mübadiller Türkiye’ye getirilip Türkiye’nin çeşitli illerinde uygun yerlerde iskan ettirilmişlerdir.

Özkal YÜKSEL

 

 


Okunma Sayısı: 502


98.84.25.165








DİĞER HABERLER

Aidat Borcu Sorgulama
Son Ziyaretçi Yorumları
Gürsel Tek
Siteniz çok güzel olmuş emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Nihal Bilici
sitenizi çok begendim hayırlı olsun tum Güzelçamlı'ya selam ve sevgıler
İlker Kara
Bayramlar, dargınlıkların unutulduğu, insanların barıştığı, kardeşçe kucaklaştığı günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulandığı bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle

Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler
© Copyright 2018  V4.0 Tüm Hakları Saklıdır. Hazır Dernek Sitesi | Hazır Köy Sitesi
Top